Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Ο διαδραστικός πίνακας στο σχολείο

Ο διαδραστικός πίνακας είναι μια οθόνη ευαίσθητη στην αφή, που δουλεύει σε συνεργασία με έναν υπολογιστή και έναν βιντεοπροβολέα, παρουσιάζοντας την πληροφορία που εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή. Μοιάζει πολύ με τον παραδοσιακό μαυροπίνακα και χρησιμοποιείται ανάλογα. Ο υπολογιστής που συνδέεται στο διαδραστικό πίνακα, ελέγχεται με το άγγιγμα απευθείας ή με ειδική πένα. Οι εντολές μεταδίδονται στον υπολογιστή αντί να χρησιμοποιείται ποντίκι.

Αλλαγές στο σχολείο



Μεγάλες αλλαγές σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας στο ελληνικό σχολείο.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα σχετικά άρθρα των εφημερίδων "Τα Νέα" και "Εθνος"

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

"Τα blogs στην εκπαίδευση"

Τα blogs (ιστολόγια) είναι μια διαδικτυακή έκδοση που αποτελείται από άρθρα.

Τα γενικά χαρακτηριστικά είναι: η αμφίδρομη επικοινωνία ή διαδρα-στικότητα των ιστολογίων και η δωρεάν παροχή λογισμικού και η ευκολία «στησίματος».

Τα σχολεία μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) έχουν τη δυνατότητα ν’ αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά η αξιοποί-ησή του επαφίεται στους εκπ/κούς και εξαρτάται απ’ το μεράκι τους.

Τα εκπ/κά ιστολόγια δημιουργούνται για:
Επικοινωνία με άλλους
Δημόσια προβολή μιας συλλογικής εργασίας
Προσωπική έκφραση
Ημερολόγιο μαθημάτων
Παρακίνηση μαθητών για μελέτη
Ενημέρωση γονέων
Αδελφοποίηση σχολείων & Ευρωπαϊκά προγράμματα


Είδη εκπ/κών ιστολογίων και διδακτικά αποτελέσματα

α) Ιστολόγιο εκπ/κού που απευθύνεται στους μαθητές του
Περιέχει βασικά σημεία διδ/λίας, ερωτήσεις αφόρμησης, πρόσθετο διδακτικό υλικό, προτάσεις για διάβασμα ή για περιήγηση στο διαδίκτυο, σχολιασμό επικαιρότητας, ανάθεση εργασιών στους μαθητές, ενημέρωση γονέων κ.ά.
Χρησιμοποιείται δηλαδή είτε σαν αποθήκη εκπ/κού υλικού είτε σαν χώρος εργασίας και έκφρασης για τους μαθητές.
Το εκπ/κό υλικό που εκτίθεται σ’ ένα ιστολόγιο προς σχολιασμό διαδίδεται και βελτιώνεται με το διάλογο. Από την άλλη η δυνατότητα ομαδικής επεξεργασίας κι επικοινωνίας που προσφέρει το ιστολόγιο το κάνει ιδανικό για το συντονισμό της εργασίας. Ο εκπ/κός μπορεί να ελέγχει και να παρεμβαίνει. Η εργασία είναι άμεσα δημοσιεύσιμη στον παγκόσμιο ιστό.

β) Ιστολόγιο εκπ/κού που απευθύνεται σε συναδέλφους του
Περιέχει προτάσεις για διδασκαλία, ενημέρωση βιβλιογραφίας και πηγών διαδικτύου, προτεινόμενες πειραματικές δραστηριότητες, επισημάνσεις για παρανοήσεις μαθητών, προσωπικές μαρτυρίες κ.ά.

γ) Ιστολόγιο σχολικής τάξης
Κοινό ιστολόγιο δασκάλου και μαθητών, όπου καταγράφεται η καθημερινή δραστηριότητα της τάξης, η διδασκαλία ενός αντικειμένου, μια εκπ/κή επίσκεψη, η ανάληψη μιας πρωτοβουλίας, ο σχολιασμός ενός βιβλίου, η πορεία εργασίας
στο πλαίσιο ενός project κ.ά.

δ) Ιστολόγιο ομάδας μαθητών
Περιέχει την πορεία εργασίας μιας δραστηριότητας που τους έχει ανατεθεί (μεμονωμένα ή στο πλαίσιο ενός project).
Η εργασία παραμένει στο ιστολόγιο και μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε σχολιασμούς και συζητήσεις και συνεχίζει να διαδραματίζει τον εκπ/κό του ρόλο. Οι μαθητέςπου συμμετείχαν στην εργασία αισθάνονται ικανοποίηση και μαθαίνουν να συνεργάζονται ηλεκτρονικά.

ε) Ιστολόγιο-εφημερίδα σχολείου
Περιέχει ποικίλα στιγμιότυπα από τη δραστηριότητα του σχολείου.

στ) Ιστολόγιο στελέχους της εκπ/σης
Μέσω αυτών επικοινωνούν άμεσα και διαδραστικά με τους εκπ/κούς ή μεταξύ τους, ενημερώνουν και ενημερώνονται.

(πηγή: ψηφιακή τάξη)